De NS is dit jaar twintig jaar hoofdsponsor van de Boekenweek: hoog tijd om Boekenweekauteurs van de laatste twintig jaar uit te nodigen voor een gesprek. Omdat...
Aflevering 20: Jan Terlouw en Roxane van Iperen // Het voorwoord van de Boekenweek Live
In deze laatste aflevering schuwen Jan Terlouw en Roxane van Iperen – de schrijfster van het Boekenweekessay 2021 – de grote thema’s niet. Ze spreken over de veranderende moraliteit, over de samenleving, over de oorlog, over de toekomst en over de veerkracht van de mens.
Jan Terlouw is fysicus, schrijver en politicus. Hij schreef inmiddels klassiek geworden jeugdboeken als Pjotr, Koning van katoren en Oorlogswinter, was lijsttrekker van D66 en minister van Economische Zaken en vicepremier in de kabinetten Van Agt II en III. Voor de Boekenweek van 2018 schreef Terlouw het essay Natuurlijk.
Roxane van Iperen is schrijver en jurist. Ze debuteerde in 2016 met de roman Schuim der aarde en in 2018 volgde het succesvolle ’t Hooge Nest. In mei 2021 verzorgde ze de 4 mei-lezing en met De genocidefax schreef ze het Boekenweekessay van 2021.
-------- Â
21:32
Aflevering 19: Kristien Hemmerechts en Philip Huff // Het voorwoord van de Boekenweek Live
In deze aflevering spreken Kristien Hemmerechts en Philip Huff met elkaar over het schrijven in verschillende talen, over het klassieke beeld van de schrijver en over film.
Kristien Hemmerechts debuteerde in 1987 met Een zuil van zout en schreef sindsdien meer dan twintig romans, verhalenbundels en essays. Voor de Boekenweek van 2003 schreef ze een essay over de dood.
Philip Huff debuteerde in 2009 met de roman Dagen van gras. Huff schrijft in het Engels en Nederlands. In 2020 ging Huffs eerste korte film als regisseur, Bosrandgeluk, in première.
-------- Â
24:00
Aflevering 18: Kader Abdolah en Helena Hoogenkamp // Het voorwoord van de Boekenweek Live
In deze aflevering ontmoet Kader Abdolah debutant Helena Hoogenkamp. Wat delen ze en waarin verschillen ze juist? Ze spreken over de invloed van Annie M.G. Schmidt, over familie en verleden en over hoe het vertellen van verhalen bij hen beiden in het bloed zit.
Kader Abdolah debuteerde in 1980 in het Perzisch. In 1988 kwam hij als politiek vluchteling naar Nederland en in 1993 verscheen de verhalenbundel De adelaars, in het Nederlands. Het in 2005 verschenen Het huis van de moskee betekende zijn doorbraak bij het grote publiek. Met de novelle De kraai schreef Abdolah het Boekenweekgeschenk van 2011.
Helena Hoogenkamp schreef toneelstukken, droeg poëzie voor op Lowlands en Oerol en debuteerde in 2021 met de roman Het aanbidden van Louis Claus.
-------- Â
28:43
Aflevering 17: Jan Siebelink en Elfie Tromp // Het voorwoord van de Boekenweek Live
Jan Siebelink en Elfie Tromp spreken elkaar in deze aflevering over sierlijkheid en flamboyantie, over de muziek van de taal en over de invloed van een hond op het schrijven.
Jan Siebelink debuteerde in 1975 met de verhalenbundel Nachtschade. In de jaren die volgden bouwde hij aan een omvangrijk oeuvre. Met het gigantische succes van het in 2005 verschenen Knielen op een bed violen brak Siebelink vervolgens door naar een groot publiek. Voor de Boekenweek van 2019 schreef hij het geschenk Jas van belofte.
Elfie Tromp is schrijver, dichter, performer en presentator. Ze debuteerde in 2013 met de roman Goeroe en in 2018 verscheen haar poëziedebuut Victorieverdriet. In 2020 schreef ze het Zomergedicht Tot bloei! Op Instagram brengt Tromp poëzie, glitter, dichters en drags bij elkaar in de show Dichter in Drag.
-------- Â
25:30
Aflevering 16: Arnon Grunberg en Joost Oomen // Het voorwoord van de Boekenweek Live
In deze bijzondere ontmoeting tussen Arnon Grunberg en Joost Oomen treffen twee heel verschillende temperamenten elkaar. Gaat grote literatuur altijd over lijden of is er ook ruimte voor optimisme? Grunberg en Oomen spreken over fruit, over verliefdheid, over weemoed en over geluk.
Arnon Grunberg schrijft columns, essays, korte verhalen en romans. Hij debuteerde in 1994 met Blauwe maandagen. Zijn in 2006 verschenen roman Tirza werd bekroond met de Libris Literatuurprijs. Voor de Boekenweek van 2002 schreef Grunberg onder het pseudoniem Marek van der Jagt het essay Monogaam.
Joost Oomen is dichter, schrijver en drummer. Hij debuteerde in 2011 met de bundel Vliegenierswonden. Zijn romandebuut Het perenlied verscheen in 2020 en was voor De Volkskrant aanleiding om Oomen te bestempelen als het literaire talent van 2021.
De NS is dit jaar twintig jaar hoofdsponsor van de Boekenweek: hoog tijd om Boekenweekauteurs van de laatste twintig jaar uit te nodigen voor een gesprek. Omdat we niet alleen terugkijken, maar ook vooruit, ontmoeten oud-Boekenweekgeschenkauteurs en -essayisten schrijvers van een jongere generatie. De ontmoetingen vinden plaats in het oudste theater van Amsterdam: De Kleine Komedie. In de eerste uitzendingen zijn onder meer Ronald Giphart, Anna Enquist, Tommy Wieringa, Niña Weijers, Johan Fretz en Maartje Wortel te gast.