Korstogene 1: Prins Svend af Danmark omkom i en sky af pile på korstog til Jerusalem
I 1099 indtog korsfarerne den hellige by Jerusalem på det første af en lang række korstog op gennem middelalderen. Men hvad er et korstog overhovedet, og hvorfor indledte man et frontalløb mod muslimerne i lige i 1090'erne, når nu islam på det tidspunkt havde udgjort en trussel mod kristenheden i århundreder?
--------
39:54
--------
39:54
Struensees tand 4: På hjul og stejle
Johann Friedrich Struensees voldsomme reformer i 1770-71 gjorde ham enormt upopulær, og en januarnat i 1772 slog den tilsidesatte enkedronning Juliane Marie til og førte an i et kup mod greven og hans støtter.Struensee og Enevold Brandt blev begge anholdt og sat bag lås og slå, og Caroline Mathilde sendt til Kronborg. Det hele endte som bekendt med dødsdomme for majestætsforbrydelse til de to grever, mens dronningen, der aldrig igen skulle se sine børn, blev sendt i eksil i tyske Celle.Men hvad med de to tænder? Vi søger denne gang hjælp hos retsodontologien samt retsgenetikken og forsøger at nærme os en konklusion.Medvirkende: Dorthe Arenholt Bindslev, professor emeritus og specialtandlæge, Institut for Retsmedicin på Aarhus Universitet samt Bo Thisted Simonsen, afdelingsleder på Retsgenetisk Afdeling under Retsmedicinsk Institut på Københavns Universitet. Serien udgives i samarbejde med Medicinsk Museion og med støtte fra Carlsbergfondet.
--------
45:13
--------
45:13
Struensees tand 3: Drageblod på tandbørsten
I 1771 var Struensee på toppen. Hans forhold til dronning Caroline udmøntede sig i den lille prinsesse Louise Augusta, og samtidig havde han frie hænder til at reformere enevældens Danmark.Men mens han Struensee tog sig af rigets affærer og dyrkede sit forhold til dronningen, sørgede han også for at børste sine tænder. Og ved hjælp af den gamle recept er vi i dag i stand til at genskabe tandpastaen og vurdere dens kvalitet. For hvad i alverden laver en ingrediens som f.eks. drageblod i en tandpasta?Medvirkende: Mette Katrine Jensen, Dansk Farmacihistorisk samling.Serien udgives i samarbejde med Medicinsk Museion og med støtte fra Carlsbergfondet.
--------
40:53
--------
40:53
Struensees tand 2: Magtkamp og tandpleje
Struensee skulle egentlig blot af været kongens livlæge, men der går ikke mange måneder efter hans ankomsten til København, før han bliver en central figur ved Christian 7.s hof. Han også indyndet sig hos den ellers skeptiske dronningen, og snart får han udmanøvreret den gamle magtelite, der må se sig kørt ud på et sidespor. Et radikalt reformarbejde tager sin begyndelse.Vi kigger også nærmere på tidens tandpleje, for vi ved, at Struensee passede godt på sine tænder, mens hans gradvist tilranede sig mere og mere magt. Og så ser vi nærmere på teksten, som er vedlagt de to tænder i den forgyldte ramme. Kan vi verificere, at det er M.W. Kall, der faktisk har skrevet den?Medvirkende: Per Andersen, skriftekspert og grafologBente Vinge Pedersen, museumsinspektørSerien udgives i samarbejde med Medicinsk Museion og med støtte fra Carlsbergfondet.
--------
43:56
--------
43:56
Struensees tand 1: Mysteriet om de to tænder
I Medicinsk Museions samling i København findes en mystisk genstand: En forgyldt ramme med to tænder og en gammel håndskrevet seddel. På sedlen hævdes det, at tænderne har tilhørt ingen ringere end hoffolkene Johan Friedrich Struensee og Enevold Brandt, som i 1772 begge blev halshugget på Østre Fælled. Men er det sandt?Medvirkende: Anne Bernth Jensen, kurator, Medicinsk Museion.Serien udgives i samarbejde med Medicinsk Museion og med støtte fra Carlsbergfondet.
Historiepodcasten Kongerækken består af Hans Erik Havsteen og Anders Olling. Sammen har vi siden 2015 formidlet historie via podcast, foredrag, i bøger og som magasinredaktører. Lyt med!